Aby šla práce od ruky: dárek kariérovým poradcům

Čtvrtek, Únor 8, 2024
Helena Košťálová
Kariérový poradce je takový Ferda mravenec. Slogan „práce všeho druhu“ krásně vystihuje, co všechno musí takový poradce zvládnout.

To máte: vyznat se v aktuální legislativě v oblasti vzdělávání a zaměstnanosti; sledovat vývoj ne/zaměstnanosti v různých odvětvích; mít přehled, jak se mění svět HR a náboru; orientovat se v počátečním i dalším vzdělávání; sledovat nové přístupy v kariérovém poradenství; testovat nové aktivity a pomůcky. K tomu ještě vyhledávat kariérové informace; rozvíjet kariérní kompetence u svých klientů; mít přehled o nových trendech (nejen) v oblasti technologií, umělé inteligence a robotizace, ale třeba také umět naslouchat či zaujmout své klienty.

 

Zkrátka, málo toho není. Kariérové poradenství totiž od dob svého vzniku reaguje na palčivé problémy své doby – což klade velké nároky na poradce, aby byli neustále o krok napřed, a to v mnoha oblastech.

 

Abychom usnadnili práci všem našim kolegům, vytvořili jsme na platformě Padlet elektronickou nástěnku s názvem Doporučené informační zdroje ke kariérovému poradenství. Slouží:

  • zájemcům o zkoušku NSK – najdou zde vše, co je pro úspěšnou přípravu třeba,
  • účastníkům všech kurzů EKS, pro které navíc zařazujeme případové studie a jiné aktivity pro práci s nástěnkou,
  • učitelům a školním poradcům, kteří jistě ocení širokou nabídku pracovních listů, pomůcek a metodik,
  • kolegům poradcům, kteří mají rádi všechny informace pohromadě,
  • studentům příbuzných oborů, kteří se zde mohou inspirovat,
  • expertům ze státního sektoru a dalším nadšencům.

 

Nástěnka je rozčleněná na jednotlivá témata a obsahuje část informační, dále pak osvědčené pomůcky, návody, pracovní listy, ale také zajímavé podcasty či tipy na další seberozvoj. Jde o živý materiál, nástěnku pravidelně aktualizujeme a na pozorné čtenáře bude vždy čekat nějaké překvapení. Přijměte naše pozvání a vstupte